Deur afstellen
Het afstellen van een deur kan een uitdagende taak lijken, maar met de juiste stappen en het juiste gereedschap kun je dit eenvoudig zelf doen. Hieronder vind je een stapsgewijze handleiding om je deur perfect af te stellen.

Controleer de scharnieren

Begin bij de reparatie van de deur met het controleren van de scharnieren. Als de scharnieren los zitten, kan dit de oorzaak zijn van een scheve deur. Draai alle schroeven van de scharnieren stevig aan. Als de schroefgaten te groot zijn geworden, vul ze dan met houten tandenstokers en houtlijm, en draai de schroeven daarna weer vast.

Controleer de deurafstand

Kijk naar de afstand tussen de deur en het kozijn. De afstand moet gelijkmatig zijn aan alle kanten. Als de bovenkant of zijkant van de deur tegen het kozijn schuurt, moet je de scharnieren aanpassen. Je kunt dit doen door de schroeven aan te draaien of los te maken om de positie van de deur te veranderen.

Pas de scharnieren aan

Als de deur nog steeds niet goed sluit, moet je mogelijk de scharnieren zelf aanpassen. Verwijder de scharnieren van de deur en plaats dunne houten of metalen vulplaatjes tussen de scharnieren en het deurkozijn. Dit helpt om de deur in een betere positie te krijgen. Bevestig de scharnieren opnieuw en controleer of de deur nu goed sluit.

Controleer de deurknop en sluitplaat

Soms kan een slecht sluitende deur worden veroorzaakt door een niet goed uitgelijnde deurknop of sluitplaat. Zorg ervoor dat de sluitplaat op het deurkozijn goed uitgelijnd is met de deurknop. Je kunt de sluitplaat iets verschuiven om een betere sluiting te krijgen.

Test de deur

Na het uitvoeren van bovenstaande stappen, test je de deur door deze meerdere keren te openen en te sluiten. Zorg ervoor dat de deur soepel beweegt en goed sluit zonder te klemmen of te schuren. Met deze eenvoudige stappen kun je een scheve of slecht sluitende deur zelf afstellen. Het vergt misschien wat geduld, maar het resultaat is een perfect functionerende deur die jarenlang meegaat. Lees ook ons blog over een deur met een kozijn.