Heb je ooit een dak gezien wat niet standaard zwart of rood was, maar groen? Groendaken worden tegenwoordig regelmatig gebruikt voor schuren, aanbouw of kantoren. Een sedumdak is een voorbeeld van een groendak, waarbij er gebruik wordt gemaakt van vetplantjes. Dit maakt het dak heerlijk onderhoudsvrij en zorgt toch voor een leuk groen effect het gehele jaar door. De plantjes houden het regenwater zelf vast, dus sproeien is niet nodig. Vetplantjes worden niet heel hoog, max 50 centimeter, waardoor je op het groene dak ook nog zonnepanelen kwijt kan. Zo zie je vaak een sedumdak met zonnepanelen.
Duurzaamheid
Een groendak wint steeds meer populariteit door de duurzaamheid van dit dak. Een groendak gaat gemiddeld 3x langer mee dan normale dakbedekking. Zeker sedumdaken gaan lang mee, omdat vetplantjes bijna niet dood te krijgen zijn. Zelfs zonder groene vingers overleven deze sterke jongens nog. Het enige wat de plantjes nodig hebben is een keer per jaar mesten. De rest van de tijd kan je lekker genieten van de groene oase op je dak. Vetplantjes kunnen goed tegen hitte en kou en doordat ze water lang kunnen vasthouden kunnen ze ook nog eens goed tegen droogte. Sommige vetplanten bloeien in de zomer, wat zorgt voor een leuk kleurenspel.
Opbouw sedumdak
Er is goed nagedacht over de opbouw van een sedumdak, om lekkage te voorkomen. Allereerst wordt een beschermdoek over de dakbedekking gelegd, deze zorgt ervoor dat de planten niet van het dak af kunnen glijden en voorkomt dat er vocht of wortels bij het dak komen. Hierna zit er een drainagelaag, welke overtollig water afvoert. Het filterdoek wat daar bovenop ligt voorkomt dat er plantenvoeding in de ondergelegen lagen terecht komt. De wortels hebben een voedingsbodem nodig, naast voeding gebruiken ze deze ook om hun wortels in te verankeren. Deze voedingsbodem ligt op het filterdoek. En als laatste natuurlijk de plantjes zelf.