3 gereedschap

Er zijn veel banen in de techniek waar veel handwerk vereist is. Toch zijn er ook veel machines en andere producten om het handwerk te verlichten. Sommige taken kunnen simpelweg niet uitgevoerd worden door mensen, omdat we te weinig kracht hebben. Neem bijvoorbeeld het verplaatsen van een kuub bakstenen. Je kan natuurlijk steen voor steen het verplaatsen, maar een heftruck, met eventueel heftruck verlenglepels als die nodig zijn, is veel makkelijker. Met een heftruck bespaar je kracht, energie en tijd. Je bent dus veel efficiënter én het kost je minder moeite. Machines en voertuigen kunnen dus echt je werk verbeteren en verlichten.

Kracht nodig: hydrauliek

Vaak is er veel kracht nodig om een bepaalde taak uit te voeren. Iets wat veel kracht opwekt is hydrauliek. Bij hydrauliek wordt gebruikgemaakt van druk en een hydraulische vloeistof. Het berust op de wet van Pascal. Die zegt dat een vloeistof zich onverminderd voorplant wanneer het in een volledig afgesloten plek zit en wanneer er druk op gezet wordt. Met een hydraulische cilinder kan je dus heel veel kracht opwekken in een rechte, oftewel lineaire richting. Deze kracht heb je in sommige situaties simpelweg nodig om iets te kunnen bereiken, omdat je het zelf niet kan doen.

Machines maken je sterker, niet zwakker

Je kan misschien de overtuiging hebben dat machines je zwakker maken. Je wilt het liefst alles zelf doen en dat is zeer begrijpelijk, maar soms kan het gewoon niet anders. In de huidige tijd hebben we bepaalde producten die er vroeger niet waren en om die te maken is er soms gewoon brute kracht nodig. Hoe graag we het ook zelf willen doen, dit is niet mogelijk. Als je dus overtuigd bent door de mening dat machines je zwakker maken, gooi dan die gedachte maar weg. We kunnen niet zonder en als we geen machines zouden hebben, zouden we heel veel producten niet kunnen maken.