Verschillende factoren kunnen de oorzaak zijn van een gevoelige huid. Iedereen kan een gevoelige huid krijgen dit staat los van je ras of huidskleur. Je kan ook van je geboorte af aan al een gevoelige huid hebben, dan is dat dus genetisch bepaald. Dit komt vaker voor bij mensen met een lichte huidskleur. De genetische bepaalde gevoelige huid is dan dunner dan de normale huid en gevoeliger voor invloeden van buitenaf. Hoewel een genetisch gevoelige en een gevoelig geworden huid verschillend zijn van elkaar, zijn de symptomen hetzelfde; jeuk, roodheid, een snel geïrriteerde huid en een brandend gevoel.

Oorzaken van gevoelige huid

Er zijn verschillende factoren die de gevoelige huid kunnen veroorzaken of verergeren. Door bijvoorbeeld de temperatuur schommelingen, verkeerde productgebruik, leefstijl, of huidaandoeningen. Een voorbeeld van een huidaandoening is eczeem. Eczeem kan soms al verholpen worden door regelmatig een eczeem creme te gebruiken. Echter hebben sommige mensen daar ook medicijnen of lichttherapie voor nodig. Een gevoelige huid kan ook ontstaan door een gedehydrateerde huid. Doordat de barrièrefunctie van een gedehydrateerde huid uit balans is, worden schadelijke invloeden van buitenaf minder goed tegengehouden. Dit kan een watervrije moisturizer mogelijk voorkomen. Dit vormt namelijk een beschermlaagje op de huid.

Gevolgen

Een gevoelige huid kan naast een vervelend jeukerig gevoel ook onzekerheden met zich meebrengen. Een hoop kinderen worden er door leeftijdsgenootjes gepest, dit kan veel verschillende redenen en het komt helaas ook vaak voor bij kinderen met eczeem. Ook worden mensen er onzeker door omdat ze het niet mooi vinden of bang zijn voor wat anderen mensen erover denken. Dit terwijl erg veel mensen er last van hebben. Er zijn een hoop producten die kunnen helpen tegen een gevoelige huid, zoals eczeem creme. Daarbij zijn er nog andere producten die mogelijk zouden kunnen helpen bij het tegen gaan van een gevoelige huid, zoals moisturizers of cleansers. Dit kan voor iedereen verschillen.