tekstcorrectie

Het doel van tekstcorrectie is een prettig leesbare tekst zonder fouten. De tekst moet gecontroleerd worden op typefouten, schrijffouten en taalfouten. Dit is erg belangrijk voor je uiteindelijke tekst. Maar wat is het verschil tussen tekstcorrectie en teksten redigeren? 

Verschil met redigeren

Tekstcorrectie en redigeren worden vaak in een adem genoemd, terwijl de woorden toch echt een verschillende betekenis hebben. Kort samengevat wordt bij het corrigeren van een tekst door een corrector, ook wel redacteur genoemd, gekeken of de zinnen wel lekker lopen en of er fouten in de tekst staan, zodat die verbeterd kunnen worden. Het doel van tekstcorrectie is dus een foutloze en lekker leesbare tekst. Bij het redigeren van een tekst wordt daarnaast ook door de corrector gekeken of het niveau van de tekst goed aansluit bij het doel en de doelgroep.

Wanneer corrigeren?

Op zich is het niet zo erg al iemand een keer een fout maakt bij het schrijven van een tekst. Behalve natuurlijk als die tekst voor anderen bestemd is. Of het nu gaat om een e-mail, om de notulen van een vergadering, om een scriptie of om een offerte; bijna iedereen schrijft wel eens een stuk tekst voor een ander. Er kan dus ook gesteld worden dat vrijwel ieder tekst in aanmerking komt om gecorrigeerd te worden.