Dagwaarde motor bepalen

Wil jij binnenkort je voertuig verkopen? Misschien wil je een nieuwe kopen met het geld van de oude? Dit is een slim idee, maar vaak is het lastig om te weten wat de waarde van jouw voertuig is. Neem bijvoorbeeld een motor, een motor heeft een dagwaarde motor. Dit is de prijs op de dag, en is hoe het officieel heet. Het wordt op verschillende manieren gecalculeerd, bijvoorbeeld bij auto’s werkt dit anders, maar het is dezelfde principe: Een bedrijf zoekt jouw kenteken op en bekijkt de “dagwaarde” ervan. Zoals de naam zegt is dat elke dag anders, omdat het elke dag op een andere manier wordt gecalculeerd!

Hoe wordt waarde bepaalt?

Om te snappen hoe waarde van een voertuig wordt bepaald moet je snappen hoe de markt in elkaar zit. Stel je voor dat jij van plan een motor inkopen van plan bent. Je kijkt online naar alle verschillende motoren online en zoekt eentje met de specificatie die jij interessant vindt. Vraag en aanbod, noem je dit wel. Persoon A vraagt naar eigenschap B, en bedrijf A kijkt naar de motoren die ze hebben en beslissen de waarde door te kijken hoeveel eigenschappen B ze hebben. Omdat dagelijks constant veel voertuigen worden verkocht, veranderd dit steeds elke dag weer waardoor de vraag en aanbod anders wordt.

Kan je waarde voorspellen?

De waarde van iets voorspellen is moeilijk. Niet alleen door de vraag en aanbod genoemd in de vorige alinea, maar ook door kwaliteit en de kopers. Een krasje lijkt voor veel van ons niet belangrijk, maar voor een verzamelaar die alles in perfecte staat wilt is dit juist een gigantisch probleem. Ze zijn bereid om de hoogste prijs te betalen, en hierdoor worden minder mooie of goed werkende producten minder verkoopt. In het kort? Je kan de waarde beslissen, maar dit gaat je veel tijd kosten, vergeet niet dat de dagwaarde elke dag verandert waardoor je onderzoek snel verouderd wordt!